Mamma har ordet.

Mamma har ordet.

Baka baka liten kaka...

I helgen var jag hos farmor och farfar och hjälpte farmor att baka bullar och semlor. Det var riktigt roligt och jag vill aldrig sluta baka. Så ikväll bakade mamma och jag bröd här hemma. Mamma hade redan innan gjort degen så det var bara för mig att baka. Tyvärr så bakade mamma också så hon kunde inte ta några kort på själva baket men väl på resultatet.



Bullarna med mörka pumpafrön har jag gjort. Jag tyckte det var väldigt roligt att baka in fröna i degen under tiden som mamma gjorde två stora bröd som fick vila i formar.

Så här såg det ut på bordet efteråt. Så vi fick städa allt vad vi kunde och sen diskade jag jättelänge. Jag diskade ömsom degbunken och ömsom diskbänken så jag är glad att jag sov när mamma kom och såg hur det såg ut när alla degrester hade torkat på diskbänken.



Just nu har vi en liten nakefis som heter Love som bor hos oss. Han fryser ganska mycket så han gillar när solen skiner. Love och jag har väldig kul ihop. Love äter min mat när jag ätit klart och sen så pussas vi. Ibland så busar vi och bråkar om leksaker och vi är väldig avundsjuka på varandra. När jag går upp om natten så markerar Love med ett litet skall så mamma och pappa skall veta det.



Första playdejten.

Jag har varit iväg och lekt för första gången hos en kompis utan mamma och pappa. Det var jättekul men F och jag sprang omkring så mycket att jag var helt slut när mamma hämtade mig. Jag somnade innan mamma ens startat bilen och vaknade inte ens när hon knäppte loss mig och lyfte in mig.
Nu sitter jag i soffan och kollar på "Elefanterna" (Fem myror är fler än fyra elefanter).

Alla dessa bilder.

Jag tror mamma tänker mycket på att skriva och lägga ut bilder här. Som vanligt så räcker inte tiden till allt som vill men här kommer några bilder för att visa hur mamma (och jag) sliter med att göra den här bloggen.



Tisdag morgon: Jag har fått en fräck mössa på posten. Mamma försöker fånga mig på bild med den på men hennes mobilkamera är långsam och jag är snabb. Jag vet egentligen inte varför hon envisas med att ta bilder med mobilen då vanliga kameran är precis lika enkel att föra över bilder från men nu är det mobilen som gäller. Här har jag sekunden innan poserat för bild men sen kastat mig framåt i mammas och pappas vattensäng.



Tisdag morgon: Här får mamma mössan på bild. Plus min pyjamas som är ett hopkok av herregud-vi-har-inte-tvättat-på-evigheter-och-snart-börjar-vi-återanvända.



Tisdag morgon: Mamma har fått på mig dagens kläder. Inte helt utan kamp då det innebar att jag var tvungen att ta av mig mössan ett litet tag. Det är en krokodilmössa.



Tisdag morgon: Nu är vi på väg till dagis. Mamma tänker ta en dagensoutfit bild och glömmer att inga barnoveraller av rang går att ta bild på med blixt. Mössan matchar overallen fint.



Tisdag morgon: Bättre bild utan blixt. Vi kollar in hur mycket det har snöat. Granen har inte kommit längre än utanför dörren... Efter den här bilden går vi och sätter oss i bilen och åker till dagis. Där blev stämningen lite dålig när mössan åkte av men sen fick jag ha på mig den när vi var ute och lekte.



Tisdag kväll: Vi har en granne som heter Thomas. Han är MIN Thomas. Jag älskar Thomas. Han äter middag hemma hos oss nästan varje dag och då passar jag alltid på att leka med honom.
-"Snart kommer Thomas och äter oss till middag!"



Tisdag kväll: Mamma missade att barnryggsäckar av rang också har reflexer så en bild till tog hon. Men det var bra för då ser ni vad vi ritar, Thomas och jag. Han ritar bilar, mest pickupper och sen målar jag över dem med breda penseln. Andra saker Thomas och jag gör är att vi brukar spana skotrar som kör på leden utanför bryggan.



Onsdag morgon: Mamma och jag skall vara med varandra hela dagen. Hon skall inte till jobbet och jag skall inte till dagis. Så vi klär oss i likadana kläder. Jeanstajts och svart stor tröja. Min tröja har mamma sytt till mig när F fyllde ett år och jag inte ens var åtta månader men den sitter bra ändå. Tajtsen har jag fått av Love. Jag har börjat vilja ha tofsar. Mamma tyckte det räckte med två men jag ville absolut ha en "mops-tofs" av luggen så det fick mamma också ha. Fast hon tog ur den innan vi kom till Jamtli.



Onsdag förmiddag: På öppna förskolan på Jamtli får man tunnbrödsstut och saftjuice i fina muggar. Jag gillar stut och stoppar hela munnen full. Den fina röda ulltröjan har jag fått ifrån Bea för att hon har fått så mycket kläder ifrån mig.



Onsdag förmiddag: Vi var där med F och hennes vackra mamma. Hon handlade av mig i affären när mamma var tvungen att springa bort på toa.



Onsdag förmiddag: Här en bättre bild på den underbara affären. Hela Hackåsgården, Jamtli är full av underbara genuina leksaker som man får leka med. Mamma och jag älskar att vara där.



Onsdag lunch: Mamma och jag snyltar lunch hemma hos Anna. Jag är som vanligt tveksam i början men tinar upp när jag får clementin till laxen. Blandar friskt i Annas kökssoffa. Här tittar jag bort...


Onsdag lunch: Men efter ett par försök till får mamma till en bra bild. Ser ni att jag börjar bli lite trött?



Onsdag lunch: Men inte för trött för att hjälpa Anna med disken. Ser ni att trosorna matchar disktrasan? Nakenfisen som stirrar in i kameran är Love. Han och jag är ju lite avis på varandra så nu när Anna diskar med mig så sitter han avundsjukt och tittar på. Han skall bo hemma hos oss ett tag nu när Anna skall åka bort så vi får se hur det går. Mamma börjar bli ganska duktig på att ha oss båda i knät.



Onsdag kväll: Pappa och jag ritar lite efter middagen. Vi ritar mamma och pappa och jag. Pappa är stor men mamma är liten. Jag är också stor. -"Jag är en stor flicka nu." Ritmattan har jag fått ifrån Youngar och mormor och morfar. Den älskar både jag och mamma och pappa. Den fungerar så att det bara är vatten i pennorna som vi fyller på själv. Sen ritar jag och då blir det blött. Men sen när det torkar så är det vitt igen också kan jag rita igen!



Onsdag kväll: Snorungen försöker mamma och pappa köra slut på innan läggning. Efter ritningen så gjorde vi ett halsband.



Onsdag kväll: Bättre bild där man verkligen kan se hur duktig jag börjar bli på att göra halsband. Sen gillar jag ju verkligen att ha på mig halsbanden också. Ju fler desto bättre. Och gärna runt midjan eller benet eller så.



Torsdag morgon: Jag har byggt fyra hus medans mamma gör frukost. Den blå fingertutan på hus nummer två förhandlade jag till mig av en trevlig löneadministratör på mammas jobb när jag var där på besök. Morgonrocken har jag fått ifrån farmor och farfar i julklapp. Tittar ni noga så kanske ni ser att mamma och pappa fortfarande inte har tvättat så dagens pyjamas är pepparkaksklänningen från i julas.



Torsdag eftermiddag: F och jag har varit på öppna förskolan i Lit. Vi skall åka hem nu men tjuvar åt oss en sista glans på alla roligheter innan mammorna får med oss hem. Grinden är där för att inte små barn skall smita UT men jag vet inte...


Torsdag eftermiddag: Nu har ni fått se några av alla de kort som mamma och jag tar under våra dagar. Som ni förstår så är det många som inte blir så bra och några av de mindre bra har fått vara med. Men här kommer ett där allting är fel. Jag vill inte vara med på bild -"Nej, mamma, ta inte kort!", jag är trött, blixten är på och overallen också och jag slänger mig fram emot kameran.

Tur att halsbandet är snyggt.





Sova gott?

När jag var riktigt liten och låg i mammas mage då sov jag hela nätterna. Visst kunde jag lägga mig tillrätta när mamma hade varit uppe och kissat på natten men annars sov jag på nätterna. Mamma och pappa hade ju läst att så skulle det bli när barnet kom ut också. De första nätterna innan vi hade fått ordning på amning och sånt så var det lite stök men efter det så sov jag nätterna igenom.

OK, att jag kunde vakna på natten och inte vilja sova men då räckte det med att pappa satt och surfa med mig på magen så var jag nöjd. Jag ville heller inte ligga ner på rygg och sova utan föredrog att sitta och sova. Så mamma och pappa lät mig somna sittandes på soffan i amningskudden för att sen försiktigt dra ner mig i fötterna när jag somnat.

Jag sov gärna länge och ammade sällan på natten. Oftast somnade jag gott i mammas och pappas famn när vi tittade på någon film eller bara satt och pratade. Jag hade tunna filtar som de hade över ansiktet på mig och då somnade jag direkt. Farfar kallade mig papegojan.

Sen kom det en period när jag inte alls kunde somna när jag hade sällskap. Jag skulle absolut vara själv. I början fattade jag inte det men sen tog mamma en vända på en vecka med "fem-minuters-metoden" och sen var allt frid och fröjd. Jag kunde ligga och snacka och dra i min speldosa i flera timmar. Det enda som mamma och pappa tyckte var jobbigt med det var att om jag vaknade på natten så drog jag igång min speldosa själv och väckte dem. Vi sov ju i samma sovrum fram till jag var ungefär två.

Men så i somras hände det något. Jag fick en två-årskris och sen började jag på dagis. Plötsligt ville jag inte alls sova och absolut inte somna. Det blev strider och vi bråkade och det var gråt och tandagnissel. Ja, jag var ganska ledsen också. Tillslut så gav mamma och pappa upp. Vi slappnade av alla tre och tog det som det kom. Nu har vi alla tre kommit överens om en rutin som fungerar ok. Det var den jag tänkte berätta om nu.

Vi börjar med att borsta tänderna. I början fick mamma och pappa säga till men nu har jag ganska bra koll när det börjar bli dags. Jag säger oftast inte att jag är trött eller att jag vill sova men däremot kan jag medge att jag vill gå och läsa bok. Då går oftast mamma och jag och borstar tänderna. Det är inget jag tycker om men jag har en tandborste och mamma en. Sen letar vi efter saker i munnen att borsta bort. Det kan vara saker jag ätit under dagen eller en handduk eller vattenpumpen. Jag kanske är mer nöjd än vad mamma är men det är ju min mun eller hur?!

Efter jag borstat tänderna så springer jag direkt till mitt rum. Även om det varit en strid att gå och borsta tänderna så är jag alltid med på noterna när det väl är gjort. Så då springer jag till mitt rum och där väntar oftast pappa. Jag får smörj och tar på mig blöja och pyjamas. Pappa jagar mig runt i sängen medans jag hoppar runt och tillslut får han ryta till. Min säng är ju stor, 160 cm så vi får plats allihopa.

Fem böcker brukar vi läsa. Vi gillar ju det här med upprepning i vår familj så det blir ungefär samma böcker varje kväll. Just nu är det dessa fem:

  • Dagge Mask - räkna till tio och annat kul
  • Castor odlar - underbar bok om en som odlar bönor, fick den i julklapp ifrån mormor och morfar
  • På parkeringen - "om du betalar för din skjuts... då åker du taxi" en liten pixibok från Felicias kalas
  • 1000 ord och bilder - som ett lexikon. Vi tittar på alla bilder men läser kanske 30 ord varje kväll
  • Pek-Elvis - underbar bok som jag haft sen jag var liten, viktiga ord som fans, macka, mikrofon och frisyr.
Nu har vi läst klart och jag kan nästan alla böcker utantill. Elvis vet jag t.ex. att det står "Elvis Presley" i stjärnan på gatan och det visste inte mamma! Då sätter pappa eller mamma på musiken. Det är en skiva med godnattsånger. Det är tolv sånger och den sätter vi på repeat.

-"Leia, nu skall vi mysa." (säger inte sova för att inte väcka vrede)
-"Nej mamma. Jag är trött, vi skall sova."

-"Jag kan inte sova för jag kan inte ligga ner."

-"Mamma, du vill inte sova."

Mamma tror jag sover och snarkar och hostar till...
-"Prosit!"

De insåg tillslut att de var tvungna att ge mig makten över min sänglampa men jag brukar oftast släcka den ganska direkt efter att vi satt på musiken. Sen säger mamma eller pappa godnatt och jag älskar dig och tack för idag och sov så gott. Jag svarar och sen så ligger vi alldeles tysta bredvid varandra. Ibland försöker jag verkligen somna och ibland är jag mer snackig och vill inte alls. Rekordet är att somna på låt sex men då brukar jag nästan somna redan under bokläsningen. Åt andra håller är nog rekordet på fjärde varvet på skivan eller så.

Mamma och pappa smyger sen ut ur rummet. Ibland somnar de också och då snarkar pappa alltid högt. Jag blir väldigt ledsen om jag märker att de smyger ur rummet men sover jag så gör det inget. Skivan står kvar på repeat ända tills de själv går och lägger sig.

När jag har fått somna så här lugnt och mysigt så brukar jag oftast sova hela natten. När det är stökigare så vaknar jag oftast på natten så mamma och pappa tycker att det här är värt det. Plus att det är himla mysigt det där att ligga och kramas i sängen och pussas och klappa på varandra som vi gör om kvällen.

Tack för idag!



RSS 2.0