Otur när jag tänker.

Vi är förkylda och ensamma hemma, mamma och jag. Pappa är på äventyr i Tokholm. Mamma är mer förkyld än jag så hon mutar mig med hur mycket filmer jag vill på stora duken. Just nu tittar vi på "Fem myror är fler än fyra elefanter". Jag har fått russin, macka och juice i soffan. Mamma sitter i fotöljen och läser en bok. Ute är det 23 minus så det är skönt att vara inne. Så fort jag kommer ut säger jag -"Kallt! Kallt! Kallt!" När vi kom in på ICA Maxi så sa jag högt -"Här inne var det varmt!". Sen åt vi korv med bröd och drack festis. Det var kul att handla idag. Mamma och jag handlade mest roliga saker. Vi handlade fisk och clementiner och chips.

När vi kom hem så satt vi där och snorade och tittade på film. Jag går bort till mamma när jag behöver snyta min näsa. En gång när jag kom bort så sa jag också -"Inget bajs" för säkerhets skull... Det skulle jag nog inte ha sagt... Mamma är så täppt i näsan att hon inte känner några lukter så hade jag inte sagt något hade nog mamma inte upptäckt att jag bajsat... Nu blev hon misstänksam och kikade i min blöja... Och där hade jag ju bajsat... Men det var ok att byta blöja faktiskt.

Mamma och jag kommer mycket bra överens när vi är själva. Vi måste ju liksom hålla sams när det bara är vi. Fast jag blev väldigt upprörd på henne när vi var på träningen. Hon hade glömt sina träningsskor. Jag hade på mig mina men mamma hade strumpor på sig... Det berättade jag för henne flera gånger och för alla som ville lyssna...

Nu skall mamma visst fixa i köket. Hon hoppas att jag vill hjälpa till.

Hört vid köksbordet.

-"Leia, är du ett experiment?"

-"Nej, jag är en prutt."

Snö i köket och Tigger!

Det har varit riktigt kallt i december - januari. Som mest hade vi 33 minusgrader utomhus och 14 grader inomhus när vi vaknade. Även om vi eldade på under dagen så hade vi fortfarande frost i fönstrena. Speciellt de gamla. Jag tyckte det var roligt med "snö" i köket men mamma och pappa var väl mindre roade.

 

En dag när det var nästan trettio grader kallt åkte vi till Åre. Vi tänkte att när det var så kallt kunde vi lika gärna sitta i bilen och hämta vår ved. Men det visade sig vara ett smart drag. För i Åre var det bara åtta minus så då tog vi en vända på stan. Och gissa vem vi träffade?!

 

 


Jag och djuren formaterar fönsterbänken.

Oftast när man kommer hem så står jag i fönstret och leker. Jag ropar då högt personens namn. Ibland är det Thomas och ibland är det mamma eller pappa. Jag har också koll på att jag kan knacka på fönstret och ropa och då skall den som är ute vinka till mig.

Det är i vardagsrumsfönstret som jag leker mest. Det är en jättestor och jättelång fönsterbänk som jag verkligen gillar. Jag har ett bord där också men det är bänken som är bäst. Mamma och pappa har tre stora gipsgubbar i fönstret också och några blommor men de rör jag inte. Jag vet precis vad som är mitt. Men när mina kompisar kommer på besök då flyttar mamma undan dem för säkerhets skull...


Jag har en massa djur. Jag fick ännu fler i julklapp. Havsdjur ifrån farmor. Mormor hade memorerat vilka djur jag redan hade så nu har jag en massa olika djur. Jag blandade ihop en ekorre med ett lejon en liten stund precis när jag fick den men kom sen på att det kanske var ett lejon ändå...



Alltid när jag leker så står jag och pratar mycket för mig själv. Jag kommer på små historier eller spelar upp scener från dagen. Färg och form är viktigt för mig. Min dagisfröken sa till pappa att hon inte hade sett ett så ungt barn göra så komplicerade mönster förut. Jag antar att det är en komplimang och jag är väldigt noga med hur saker och ting ligger. Eller hur djuren står, eller clementinklyftorna dansar runt varandra.

Här verkar det som om de andra djuren tar sig en smakbit av råttan.


Vid första anblicken kan det se ut som kaos men när ni har tittat på bilden ett tag ser ni nog samma spännande historia som jag såg.



Här har alla djuren tittat ut genom fönstret och vänt oss rumpan.



Jag är bra på att lägga saker i halvcirklar. Här kommer en bild med väldigt många djur.

 

Låt barnet stanna i leken.


Mamma-morgon

Mamma och jag har börjat äta frukost hemma och mysa på innan hon går på jobbet och jag går på dagis. Mamma är bra på att göra frukostar. Hon har ju lite tid på sig. Hon går nämligen upp vid sex för att göra frukost till pappa. Han är lite sen i starten och skall åka till jobbet vid halv sju så mamma dukar upp färdiga mackor och te och juice till honom. På kvällen är hon trött så då tar han hand om henne.

När mamma går upp vid sex så tänder hon ljuset i vardagsrummet och köket och sätter på radion så att pappa och jag skall vakna. Hon brukar också tända min lampa inne i mitt rum och sätta på pippi-musik på discovolym för att jag skall vakna. Pappa har egen klocka på mobilen så han vaknar av sig själv.

När pappa gått till jobbet vid halv sju så lägger mamma fram kläder till sig själv. Hon tar inte på sig dock. Det vågar hon inte förrän jag har ätit klart av någon anledning...  Istället så gör hon iordning frukost till oss.

 

Den här dagen är det råggröt med svarta vinbär i. Mjölk i gröten och juice och te att dricka. En macka med smööör och korv på. Jag gillar tomater och sen är det Sharonfrukter som mamma får dåligt samvete när hon köper för de är israeliska men som mamma gillar. Hon åt dem första gången i en bil i en soluppgång på väg från Eilat till Jerusalem tillsammans med morfar och morbror Kalle.

 

Nu är det bara en sak som fattas - mig eller hur?! Jag ligger i sängen och vägrar vakna. Inte en rörelse och inte ett ljud har kommit ur mig den senaste timmen. Lika svårt som jag har att somna på kvällen har jag att vakna på morgonen.



Efter ett tag brukar jag vakna och sätta mig upp och leka lite. Åtminstone är det det jag vill att mamma skall tro. Egentligen har jag bajsat och det stinker i hela rummet. Därför vägrar jag att gå upp ett tag till i hopp om att mamma inte skall upptäcka det så vi måste byta blöja. Tillslut tvingar mamma mig att gå och byta blöja. Sen äter vi den goda frukosten.

Jag hjälper mamma att välja kläder men jag brukar välja de som ligger på sängen. Trosor och strumpor till henne får jag välja helt själv. Sen springer vi in på mitt rum och väljer kläder till mig. Jag gillar att ha liknande kläder som mamma. Hon har alltid kjol och strumpbyxor på sig så det blir det oftast för mig också. Fast jag har många fler fina klänningar än vad mamma har.



Här har jag på mig en fin randig tröja från mormor och morfar med randiga strumpbyxor som mamma har köpt någonstans mest för att de var randiga och svarta. Den gröna kjolen köpte mamma för nästan två år sen och alla skrattade åt henne men jag gillar den. Den är i storlek 74 men himla fin för det.

När vi klätt på oss så borstar vi tänderna och håret. Sen tar vi på oss ytterkläderna och går till bilen.

Jag är alltid både glad och ledsen när vi kommer till dagis.

Anna och jag.

Jag har en kompis som heter Anna. Mamma och pappa känner visst henne också men jag tror hon tycker bäst om mig. Jag tycker åtminstone mycket om henne. Först var det mest för att hon har en hund som heter Love men nu har jag insett hur kul hon är. Nu i julas fick vi lov att träna lite för att komma i form.



Det kanske mest är Anna som tränar men jag är med som tyngd och jag skrattade en massa.



Notera min tränings-outfit i form av pepparkaksklänning, halsband, liten väska ifrån Sri Lanka och blöja.
Jag är ganska säker på att det var så Viktoria fångade Daniel.

Dagens outfit den 10 januari 2010.



Det finns ingen anledning att låta kylan stoppa en från att vara fint och bekvämt klädd.
Här har jag på mig mina varma och fina röda skostövlar med blommor på som mamma köpt på Tradera. Min fina gröna overall har jag fått från farmor och farfar. Monstervantarna är lurviga och neongröna och kommer från Anna. Vovve-mössan har mamma sytt. Jag hade den förra vintern också men mitt huvud får plats i den fortfarande.
Väskan är full med små virkade fingerdockor som ser ut som olika djur. De fick jag ifrån Kalle och Kate i julas och nu skall jag visa upp dem för farmor och farfar. Jag har dem i en liten väska som jag fick av farmor när vi var i Thailand.

GOD JUL

Vad mycket folk som har varit här i jul!

Farmor och farfar så klart som vanligt, så det var inget konstigt. Men sen har mormor och morfar och morbror Kalle och moster Kate och farbror Stefan och faster Emma och kusin Tilda (fast de andra tror hon heter Matilda) och sen min älskade farbror Peppe (likadant där, de andra tror han heter Peter). Å bestemoster Charina!

Just Peppe och hans NorgETT har en speciellt plats i mitt hjärta just nu. Jag skall jämt åka och jobba och då skall jag till NorgETT. Där jag skall jag bo i ett rum med Peppe och sjunga. Det lite märkliga är att när väl Peppe är här då blir jag lite blyg och är inte jättenära. Då är Stefan mysigare att sätta mig nära i soffan med och mysa... Men till Peppe i NorgETT skall jag! Så mamma och pappa funderar på om vi skulle ta en liten minisemester till NorgETT och bo på badhotell så jag får umgås med Peppe lite och kanske sjunga?

 

Det har varit ganska mysigt i min lekhörna av vardagsrummet nu under jul. Ett par dagar innan jul så tog pappa in en gran utifrån. Det var ju tjugo minus ute och tjugo plus inne så den var nog lite chockad. Men vi vattnade den och sen klädde vi den enligt konstens alla regler. Jag hjälpte till jättemycket och var verkligen en hjälp. Speciellt på de kulorna som skulle hänga högt. Då höll pappa mig i benen och sen satte jag dit dem. Vi skall se om det kommer upp en bild på det senare...

 

Granen luktade starkt och släppte mycket barr men den lyste upp hela rummet och sen låg det paket under den lite då och då. Men jag var lika glad när vi packade ihop allt pynt och kastade ut granen. Nu ligger den utanför dörren sen någon vecka tillbaka och det berättar jag för mamma och pappa varje gång jag går förbi.

 

Vi hade gran på dagis också och den dansade vi ut och fick gott fika en dag. Det tyckte jag var så roligt att jag var beredd att göra samma sak nästa dag igen.

 

 

Med så mycket folk på besök förstår ni ju att det har varit mycket matlagning och disk. Jag har gjort mitt bästa för att hjälpa till. Det blir ganska blött när jag diskar. Men jag är duktig och lägger ut en handduk på golvet innan jag börjar. Sen köpte vi ett barbapappa förkläde i vaxduk på Jamtli julmarknad så nu är jag torr om magen också.

 

Maten har jag också varit med och lagat. Vi gjorde julgodis men det var bara för vuxna så det förstår jag ju att jag inte får smaka på. Jag fick eget godis med torkade aprikoser och russin som vi blötlagt i juice och sen mixat med havregryn och rullat i kokos. Det tyckte jag var jättegott! Så gott att en dag när jag skulle sova över hemma hos farmor och farfar och packade väskan själv så tog jag med mig en skål med sådana bollar... Som tur var hamnade skålen överst och stod upp under hela resan...

 

På nyår åt vi fondue. Det var inte min grej men jag gillar ju sås. Så jag åt bakad potatis med bearnaisesås och gorgonzolasås. Till det åt jag rå broccoli och makrill i tomatsås. Det var smaskens och för att göra som alla andra så doppade jag både min och mammas gaffel i mitt glas...

 

 

Men självklart har det funnits tid för återhämtning också. Det har varit väldigt kallt så vi har varit inomhus ganska mycket. Då har Pippi och jag passat på att kolla på favoriten "fåren" på datorn en stund. På vardagarna sover jag middag på dagis men på helgerna så vill jag inte sova. Jag kan tänka mig en lur i bilen men absolut inte bara lägga mig ner på en fårfäll på golvet och somna som på dagis. Men då brukar jag åtminstone behöva en stund med nappen och en film i soffan och bara vara. Den här dagen fick Pippi också vara med.

 

 

Ett par dagar efter nyår fick mamma och pappa äntligen tummen ur och gjorde ett pepparkakshus. Det är en direkt kopia av vårt stora hus och ni ser ju hur fint det är! En fördel med att vi gjorde det så sent var att det var supergott och färskt när vi senare åt upp det ett par dagar senare. På bilden har jag skorstenen i handen men jag far runt med den så det syns inte så mycket. Jag är ju inte så mycket för godsaker men jag åt lite artigt på den så pappa fick ta en bild.

 

Nu vet ni hur min jul och nyår var 2009-2010. Hoppas att ni hade det lika bra och att det sätter tonen för att 2010 blir ett fantastiskt år på alla sätt och vis. Jag har ett par nyårslöften förresten...

 

  • Jag skall börja bajsa och kissa på pottan eller i toaletten och sluta med blöjorna.
  • Jag skall försöka bli lite jämnare i humöret och inte riktigt lika petig med detaljer.
  • Jag skall sluta fisa vid matbordet.
  • Jag skall somna lite tidigare på kvällarna så jag orkar gå upp på morgonen.
  • Jag skall fortsätta få min omgivning att inse vad som egentligen är meningen i livet.

 


RSS 2.0